CE

STONEHEMP este un proiect de familie, care are la baza peste 10 ani de experienta in domeniul cultivarii si procesarii canepei si dorinta de introduce in Romania un mod de a construi sanatos, natural si eficient din punct de vedere energetic, ideal pentru locuinte, spatii comerciale si industriale. STONEHEMP inseamna imbinarea unor materii prime traditionale si vechi de mii de ani, canepa si varul hidratat, cu tehnologia moderna pentru constructii si renovari “verzi”, sanatoase pentru locatari si prietenoase cu mediul inconjurator. Tehnologia pe care o introducem in premiera pe piata din Romania este aceea prin pulverizare, utilizand un echipament special dezvoltat in acest sens, in Franta, care ofera posibilitatea industrializarii acestei aplicatii si un control constant al calitatii executiei. Oferim servicii complete de executie pentru orice constructie care implica utilizarea sub diverse forme a amestecului din puzderie de canepa si var.

CINE

Oana si Catalin – suntem parinti antreprenori, vegetarieni pasionati de un stil de viata sanatos, gatit, calatorii si sport. Industria formata in jurul canepei a fost cea care ne-a adus impreuna din domenii diferite, iar in acest moment ne dorim sa continuam pe acest drum cu un proiect comun cu care ne identificam 100% ca viziune si valori.

Oana Suciu – Legatura mea cu aceasta “planta minune” a inceput in 2005, odata cu aparitia companiei Canah, unde am contribuit la construirea fabricii de la Salonta pentru procesarea semintelor de canepa, dezvoltarea produselor derivate si introducerea acestora pe piata din Europa. Am ramas in domeniul canepei si intre 2014 si 2017, participand la punerea bazei proiectului HempFlax in Romania, ceea ce a insemnat cultivarea canepei pe aprox 700 ha si construirea unei fabrici de procesare a tulpinilor pentru fibra. Fiind prezenta la targurile de profil in domeniu, am fost puternic impresionata de calitatile si diversitatea constructiilor pe baza de canepa si var, un domeniu relativ nou in Europa, astfel nascandu-se dorinta mea de a introduce aceste metode alternative de constructii si in Romania.

Catalin Boteanu – Cu un background in vanzari de peste 20 ani in domenii precum cosmetice si distributia de alimente bio, am facut cunostinta cu domeniul canepei odata cu intalnirea viitoarei mele sotii. Participarea la evenimentele anuale ale procesatorilor de canepa mi-a trezit si mie interesul pentru constructiile din aceasta planta si, dupa aproape doi ani de analize si discutii cu potentiali parteneri din Europa cu experienta in acest domeniu, am decis sa ma specializez in acest domeniu. Am ales ca mentor un specialist cu peste 20 ani de experienta care a executat sute de cladiri si a proiectat un utilaj inovativ pentru punerea in opera a amestecului de canepa si var prin pulverizare.

PARTENERII NOSTRI

Materiile prime pe care le folosim sunt produse in Romania. Puzderia de canepa este produsa de HempFlax Europe srl la Pianu de Jos, iar varul hidratat provine de la compania Carmeuse Holding care detine fabrici la Brasov, Campulung Muscel si Deva.

• Carmeuse Holding

Cu peste 150 de ani experienta in domeniu, Carmeuse este lider mondial in producerea varului, a calcarului cu continut ridicat de calciu. Carmeuse a intrat pe piata romaneasca in anul 1999 si pana in prezent a alocat 27 mil. euro pentru modernizarea fabricilor de var detinute in tara noastra, investeste in continuare in eficientizarea fabricilor printr-un amplu program de cercetare – dezvoltare si, de asemenea, pentru reducerea amprentei de CO2 a produselor sale.

• HempFlax

Începând din 1994, HempFlax cu originea in Olanda, s-a focusat pe producţia şi procesarea cânepei şi a inului crescute local, creând produse semi-finite şi finite din aceste resurse regenerabile. În 2012, a fost înfiinţat HempFlax Romania pentru sumplimentarea capacitatii de dezvoltare şi îmbunătăţire a produselor din fibre naturale de canepa. In prezent, HempFlax Romania cultiva local si proceseaza aprox 900 ha canepa industriala.

• AKTA

Know how-ul, tehnologia si echipamentele cu care vom lucra provin de la partenerul nostru Laurent Goudet care a pus bazele companiei Akta. Cu sediul în Franta, AKTA este specializată în cercetarea și dezvoltarea de tehnici, procedee și utilaje pentru beton vegetal (Stonehemp – n.r.). AKTA este unul dintre cei mai importanți profesioniști în construcțiile cu cânepă prin pulverizare, Laurent GOUDET fiind unul dintre pionierii in domeniu la nivel mondial, dar si cel care a redactat Normele Profesionale privind betonul de cânepă pentru asociația Construire en Chanvre, Franta.
În 2009, acesta a primit premiul pentru inovație CRISALIDE pentru crearea primei mașini de pulverizare a betonului uscat de cânepă, limitând astfel consumul de apă. Acest concurs, organizat de Asociația Créativ, recompensează firmele inovatoare din sectorul activităților eco.

“Fie ca este un apartament, ori o constructie pe pamant, cu o singura camera sau cu doua etaje, casa fiecaruia dintre noi este rodul viselor, al imaginatiei… – continuare »

“Mintea-mi aluneca pe cifrele din fata mea, dar nu se opreste decat dincolo de marginea biroului, pe o fotografie din vacanta unde eram alaturi de ai mei… – continuare »

“Inchideam ochii, stateam asa cateva secunde pana cand ma obisnuiam, dupa care intindeam mana spre perete: simteam broboanele fine din tencuiala… – continuare »